Département de littératures et de langues du monde
Dictionnaire Français/Francoprovençal
Français
Y
Page 1 de 1
y
pr.
ORB
y
bressan
i
y
exemple
L'i pôchon cozi tra chemonne. [Cras1]
L'y pâssont quâsi três semanes. Ils y passent presque trois semaines.
y compris
adv., prép.
ORB
y comprês
bressan
y conpri
exemple
Y avë dé mouajon qu'on ére byin ressu, pi d'ôtre, pasque on teurnive la fissala chur tou, i conpri a trôbla: conta po qu'zh'va alé la, pasqu'éy e na mouajon rouzhe. [St.Tri.]
Y avêt des mêsons qu'on ére bien reçu, pués d'ôtres, perce qu'on tornéve la ficèla sur tot, y comprês a trâbla: compta pas qu'j'vâ alér lé, perce qu'oy est na mêson roje. (Concernant les conditions de travail) Il y avait des maisons (fermes) où on était bien reçu, et d'autres, parce qu'on "tournait la ficelle" (?) sur tout, y compris à table (pour lesquelles on disait): ne compte pas que j'aille là-bas, parce que c'est une "maison rouge" (où les conditions sont dures).
yeux
n.
ORB
uelys
bressan
zu
zyu
exemple
Il ére vra brôvou can il ére zheunou. De brôvou zu! [Mant.1]
Il ére verè brâvo quand il ére joueno. De brâvos uelys! Il était très beau quand il était jeune. De beaux yeux bleus.
Tout sètye fa parti de la téta: y a lou pa, lou fron, lej ourelye, lé zyu, lou nô, le zheuve, lou mèton, lou co. [Conf.1]
Tot cen-qué fât parti de la tétâ: y at lo pêl, lou front, les orelyes, lés uelys, lou nâs, les jouves, lo menton, lo côl. Tout cela fait partie de la tête: les cheveux, le front, les oreilles, les yeux, le nez, les joues, le menton, le cou.
fribourgeois
viron
exemple
Mon kurti mè fâ di grô j’yè, lè mônè krèchon.
Mon cortil mè fât des grôs uelys, les monèts crêssont. Mon jardin me fait les gros yeux, les mauvaises herbes poussent.
youtser
ORB
huchiér    
huchelyér  
fribourgeois
yithâ
youtsèyi
exemple
Rin de mi po k’in youtsèyin, le kà trantchilo, l’armayi puéchè trintchi.
Ren de mielx por qu'en huchelyent, le côr tranquilo, l'armalyér pouesse trenchiér. Rien de mieux pour qu'en youtsant, le cœur tranquille, l’armailli puisse faire son fromage.
Page 1 de 1