couére forneyér | |
couére cuire cuére tuire fournayë couézhe | exemple Zh'amô byè mèzhyë tou che que coué dè lou four, lé pla de gratin. [Conf.2] J'amo bien mengiér tot cen que couét dens lo four, les plats de gratin. J'aime bien manger tout ce qui cuit dans le four, (comme) les plats de graten. Lou zhèbyon da cuire vin menete pe quilô. [Cras1]
Lo jambion dêt couére vengt menutes per quilô. Le jambon doit cuire 20 minutes par kilo. Y a oncouzhe byè de bétrôve rouzhe. Vou séte ce qu'éy e? Si apré è fôre cuére chti matin. [Cras2] Y at oncor bien de bèterâves roges. Vos séde cen qu'oy est? Su aprés en fâre couére ceti matin. (Dans mon jardin) Il y a pas mal de betteraves rouges. Vous savez ce que c'est? Je suis en train d'en faire cuire ce matin. La paryâ, éy et aï de pazhe pi de poume, mé le pazhe chon tuite dè lou "jus de pomme" qu'a étô rédui de matyâ. On ne rajoute rè d'ôtre. [St.Ét.1] La pariê, oy est arriér de pêres pués de pomes, mas les pêres sont couétes dens lo jus de poumes qu'at étâ rèduit de mêtiêt. On ne rajoute ren d'ôtro. La paria, c'est aussi (fait avec) des poires et des pommes (comme le "vin cuit"), mais les poires sont cuites dans le jus de pomme qui a été réduit de moitié. On ne rajoute rien d'autre. On faje lou pan, on fournayôve. É pi on faje na tètra, u froumazhou, u froumazhou blan. On betôve de jouë, de farena, de crinma... [Pir.1] On fasêt lo pan, on forneyêve. Et pués on fasêt na torta, u fromâjo, u fromâjo blanc. On betâve de juefs, de farena, de crâma... (Au moment des "repas de mécanique", pour les moissons) On faisait (cuire) le pain, on "fournaillait". Et on faisait une tarte, (souvent) au fromage, au fromage blanc. On mettait des œufs, de la farine, de la crème... Zhe prenyou on peu de poulë. Zhe lou fé couézhe dè l'élou, tra minute d'on çyon, tra minute de l'ôtrô. É pi é coué na demyeure tra câr d'eure, pi é bon! [St.Cyr1] Je pregno un pou de polèt. Je lo fé couére dens l'ôlyo, três minutes d'un fllanc, três minutes de l'ôtro. Et pués o couét na demi-hora, três quârts d'hora, pués o bon! Je prends un peu de poulet. Je le fais cuire dans l'huile, 3 minutes d'un côté, 3 de l'autre. Ça cuit une demi-heure à trois quarts d'heure, et voilà! |
kouêre kuêre brire | exemple Fô inkotyi la pâtha, fathenâ lè roulô, ètsoudâ le fê po lè trèpojâ, léchi kouêre, teri-fro le to du le fê, léchi rèvintâ pu bin rèvoudre. [Trey.1] Fôt encotiér la pâtha, façonar les roulôs, èchôdar le fèr por les trèposar, lèssiér couére, teriér fôr le tot dês le fèr, lèssiér rèventar pués ben rèvodre. (Pour faire les bricelets) Il faut préparer la pâte, façonner les rouleaux, faire chauffer le fer pour les y déposer, laisser cuire, retirer le tout du fer, laisser refroidir puis bien ranger. |
fournayë | |