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douje [Conf.2] douze doujey | exemple Oh, a la mazon, on a bin u mouin douje cuilyèr èn arzhè. [St.Cyr1] Oh, a la mêson, on at ben u muens doze culyéres en argent. Oh, à la maison, on a bien au moins douze cuillers en argent. Y érë antyèreman fé a la min. Po de machine. Dan la journô, on tolyive douze père, trèze, plus, catorze... [Rom.1] Y érêt entiérement fét a la man. Pas de machines! Dens la jornâ, on talyêve doze pars, trèze, plus, quatôrze... (Les sabots) C'était entièrement fait à la main. Pas de machines! Dans la journée, on taillait douze paires, treize, (parfois) plus, quatorze... On apalive chan "recratre". É pi on con qu'ére tou on peu déconpeuzô, on faze cuire prèsque doujey eure, de fasson a se que sa ch'évapore. [Mant.2] On apaléve cen "recrêtre". Et pués un côp qu'ére tot un pou dècomposâ, on fesêt couére présque doze hores, de façon a ce que cen s'èvapore. (Quand on rajoutait des pommes et des poires dans le chaudron à "vin cuit") On appelait ça "recroître". Un fois que tous ces fruits mélangés étaient à peu près décomposés (désagrégés), on laissait cuire pendant presque 12 heures, de façon à ce que ça (l'humidité) s'évapore. |
dodzè | exemple Avoui lè tsifro ronman ly a pâ fôta dè jèrô : CII (than-dou) l'è bin difèrin dè XII (dodzè). [All.1] Avouéc les chifros romens il y at pas fôta de zérô: CII (cent-doux) il est ben difèrent de XII (doze). Avec les chiffres romains il n'y a pas besoin de zéro : 102 (CII) est bien différent de 12 (XII). |