Département de littératures et de langues du monde
Dictionnaire Français/Francoprovençal
Français
"gras"
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gras (-sse)
adj., n.
ORB
grâs (-ssa)
bressan
grô
grôcha [f.]
grôche [f.pl.]
exemple
On ajoute u sôssisson lez épyeche, lou secrou pi lou grô du, pi un pete varou de gouta nonple. [Conf.3]
On ajoute u socesson les èpiéces, lo sucro pués lo grâs dur, pués un petit vêrro de gota nan-ples. On ajoute au saucisson les épices, le sucre et le gras dur, puis aussi un petit verre de goutte.
L'avon tyô tra poulalye pe fozhe la choupa grôcha, lou buli. [St.Ét.3]
L'avont tuâ três polalyes por fâre la sopa grâssa, lo bolyi. Elles avaient tué trois poules pour faire la soupe grasse et le pot-au-feu.
Lé fremi discute on peu pe prévâ lou repô de Nouyé. Teu-qu'on va mèzhë lou zhou de Nouyé? Toute le bète chon byin grôche... Na poulalye è buli? On coc u vin donbin on bon mouché de lâ? [St.Ét.2]
Lés fèrmiérs discutent un pou por prèvêr lo repâs de Noèl. To-qu'on vat mengiér lo jorn de Noèl? Totes le bétyes sont bien grâsses... Na polalye en bolyi? On coq u vin donc ben un bon morsél de lârd? Les fermiers discutent un peu pour prévoir le repas de Noël. Qu'est-ce qu'on va manger le jour de Noël? Toutes les bêtes sont bien grasses... Un bouilli de poule (poule en bouilli)? Un coq au vin ou un bon morceau de lard?
fribourgeois
grâ
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