sovent siâ bien un côp oncor bien | |
souvè chouvan chouvè chouvin souvin chouvé souvan bien on cô oncou byin | exemple Ch'on alôve pô, on avë pouin de seu, pi de vyonda, bin on è mèzhôve pô byè souvè. [Conf.1] Se on alâve pas, on avêt pouent de sous, pués de vianda, ben on en mengiâve pas bien sovent. Si on n'allait pas (au marché), on n'avait pas d'argent, et on ne mangeait pas très souvent de viande. Zh'aliva chouvan. [Mant.1]
J'alévê sovent. J'(y) allais souvent Mé ne pèchou qu'y ave du poulë chouvè, in, pasque lou coyon, i lou tiuvè peteu l'evâ. [Rom.1] Més je penso qu'y avët du polèt sovent, hen, perce-que lo cayon, ils lo tuvànt pletpout l'hivern. Mais je pense qu'il y avait souvent du poulet, parce que le cochon, ils le tuaient surtout l'hiver. On brache léj atou chouvin tin qu'a l'arba du zhou. [Pol.1] On brace lés atots sovent tant qu'ârba du jorn. On brasse les atouts souvent jusqu'à l'aube. (chanson sur l'air de "Cadet Rousselle") - Éy e lou beussi que faje tou, byin souvin. Fayë li préparé, ca. Din lé bodin, on betôve de ri. Y ave lou paté, de feyeu, byin achajounô... - Oh bin é che consarvôve byin! Pir.1/Col.2] - O est lo bouchiér que fasêt tot, ben sovent. Falyêt lui prèparar, què. Dens lés bodins, on betâve de riz. Y avêt lo pâtié, de fèjo, bien assêsonâ. - Oh ben o sè consèrvâve bien! (Quand on avait tué le cochon) Bien souvent, c'est le boucher qui faisait tout. Il fallait seulement lui préparer (les morceaux de viande). Il faisait le pâté de foie, bien assaisonné. - Ça se conservait bien! Zhe crayou qu'on e méfyè donbin qu'on ne conprè pô la finalitô de chlé regroupemé, choua-dizè pe fôre d'économi d'éshele, quemè on di chouvé. [St.Ét.1] Je crèyo qu'on est mèfiant donc ben qu'on ne comprend pas la finalitât de celés regroupaments, sè-desent por fâre d'èconomies d'èchiéla, coment on dit sovent. Je crois que nous sommes méfiants ou qu'on ne comprenons pas la finalité de ces regroupements (de communes), soi-disant pour faire des économies d'échelle, comme on dit souvent. Pi men onye Aristide, il an parlève souvan. Mé il l'an pô counyu, in. Al faye tou lé beu, y ave dé gran beu, devan, a Sinte-Crouè. [St.Cx1] Pués mon oncllo Aristide, il en parléve sovent. Mas ils l'ont pas cognu, hen. El fesêt tôs lés bouesc, y avêt des grants bouesc devant, a Senta-Crouèx. Mon oncle Aristide en parlait souvent (de l'apprivoiseuse de loups). Elle parcourait tous les bois; avant, il y avait de grands bois, à Sainte-Croix. Mon gran me racontivé sè, moua zh’ava catre ou chonz è. Bin i nouz a fé réyoté byin on cô, in! [Rom.6] Mon grant mè racontéve cen, mâ j’avâ quatro ou cinqs ans, ben il nos at fét grèlyotér (?) bien un côp, hen!
Mon grand-père me racontait ça (des histoires de loup) quand j’avais 4 ou 5 ans. Il nous a fait trembler de peur (?) souvent (plus d’une fois)! On betive oncou byin du plantin, du pourë, du zhenérou... [Rom.5] On betéve oncor bien du planten, du porrél, du genêvro... (Quand on se faisait piquer par une guêpe) On mettait souvent du plantain, du poireau, du genièvre... |
chovin chyâ chyå | exemple I dejê chovin ke la yuva dou chan l’i fajê na pouêre bleuve. [Trey.1] Il desêt sovent que la viua du sang li fasêt na pouere blua. Il disait souvent que la vue du sang lui faisait une peur bleue.
Ou kontréro di brèchi dè Kormondè, lè brèchi chindzenê chon chalâ, è on lè medzè pye chyâ po l’apèrô. [Trey.1] U contrèro des brecéls de Cormondes, les brecéls singenêrs sont salâs, et on les menge ples siâ por l’apérô. Contrairement aux bricelets de Cormondes, les bricelets singinois sont salés et on les consomme plus souvent à l’apéritif. Ma kòtye karaktèrichtíke k’on bàye chyå i dahhú dzúyon rèn tan bèn ènh'ënbyo, pær ègjènpyo la prèjènh'he ou na på dè kouårne, la grantyá rèlatíva di tåpye... [All.1] Mas quârques caractèristiques qu’on balye siâ ux dahuts jouyont ren tant ben ensemblo, per ègzemplo la presence ou nan pas de côrnes, la grantior relativa des tôples... Mais quelques(-unes des) caractéristiques qu'on attribue (donne) souvent au dahu se contredisent fortement (ne jouent pas du tout bien ensemble), par exemple la présence ou non de cornes, la taille relative des pattes... |